• De lage drempel
  • Slide2-de lage drempel
  • Slider-delagedrempel-persoonlijke-groei-op-maat

Blog Spitsuurstellen

Met dank aan Simone de Spa, mijn intervisiegenoot, die mij via De lage drempel een platform biedt om een blog te schrijven over mijn werk en mijn leven. Aanleiding hiervoor is het boek ‘Spitsuurstellen, over leven in drukke tijden’ dat ik samen met Frank Post scheef. Het is vers van de pers. In onderstaand blog kan je lezen wat voor mij de aanleiding was om dit boek te schrijven. En aan het eind geef ik je aan waar het boek precies over gaat.

Mijn missie


Mijn missie – want zo kan je het wel noemen – om mensen in de topdrukte van werken en opgroeiende kinderen te begeleiden, is ontstaan omdat het de meest vormende fase in mijn leven is geweest.  

Ik schets je een dag uit mijn leven van enige tijd geleden. Ik baande me een weg op de fiets naar het Ministerie van VROM. Met een kind voorop de fiets en een kind achterop de fiets. En jawel ook nog een kind in mijn buik. Een paar maanden later bracht ik drie kinderen naar de crèche. Alle drie in de luiers. Inmiddels had ik me wel de luxe gepermitteerd om met de auto naar kantoor te gaan en als ik dan aan het eind van een dag werken naar huis ging, moest de oudste het laatste stukje zelf lopen, de middelste – die net kon lopen – liep aan mijn ene hand en de jongste in de Maxi-Cosi in mijn andere hand. Eenmaal bij de voordeur gekomen, kwam de grote vraag: hoe krijg ik in godsnaam de voordeur open? Met drie vermoeide kinderen, en zelf was ik ook niet heel fris meer, koken, tafel dekken en eten. Mijn man kwam meestal wat later thuis, als de kinderen in bed lagen. En het was in deze periode dat ik mijn oudste, toen 7-jarige dochter doodleuk aan tafel hoorde zeggen: "Papa is altijd weg en mama is altijd moe." Toen stond de tijd even stil. Die uitspraak heeft in het leven van mij en mijn man een ommekeer betekend. Dat zal je snappen!

Je kunt je afvragen waarom ik dit allemaal deed. En dat heb ik me dan ook afgevraagd. Daar heb ik met veel coaching en therapieën antwoord op gekregen. Destijds had ik daar de puf niet meer voor. Ik ging maar door. Als een muis in een tredmolen. Ik kon niet meer stoppen. En uiteindelijk stopte ik – of liever gezegd – werd ik gestopt, toen mijn lichaam aangaf dat het zo niet meer ging en ik ziek werd. Longontsteking. De wal heeft het schip gekeerd. En ik heb mijn lessen geleerd.

Maar denk niet dat ik de enige zot ben die het zo doet. Inmiddels ben ik, nu 13 jaar later, wijzer geworden en heb ik een goedlopende praktijk met deze mensen als doelgroep. Veelal vrouwen. En ergens klopt dat niet, vind ik. De vrouw is toch niet in haar eentje de probleemhebber. Dat ben je toch samen als stel? Als spitsuurstel?

Hoe zit dat met jullie?


Bevinden jij en je partner je ook in de topdrukte van werken en opgroeiende kinderen? Dan ken je het gevoel dat je van voren niet weet dat je van achteren leeft. Dan ben je meer met overleven bezig dan met leven. Laat staan dat je erop gericht bent om te genieten van het leven, van elkaar en van je kinderen.

Wat je dan nodig hebt is: R U S T


Even niets aan je hoofd!


Niemand op schoot!


Gewoon wat tijd voor jezelf!

Klinkt goed hè? Maar hoe kan je die rust voor jezelf creëren?

Inzicht en houvast


Wat voor mij hielp is dat ik meer inzicht kreeg in mijzelf en de leefwereld die ik om mij heen had gecreëerd. Waarom was ik zo monomaan aan het werk? Waarom had ik mijn hobby’s als koken, vilten en cello spelen weg georganiseerd? En waarom pakte ik mijn werk zo cognitief aan? En beter nog: hoe kon ik dat veranderen? Waar was mijn gevoel en creativiteit gebleven? Want dat gaf en geeft mij rust. Dat hoort bij mij, dat geeft mij houvast.

En dat ben ik gaan doen. Ik heb mijn leven en werk over een andere boeg gegooid. Ik ben verzelfstandigd en ben de vrouwelijke waarden gaan herwaarderen: werken vanuit huis; mijn eigen tijden indelen; op mijn tempo; mijn werk doen zoals ik dacht dat het goed was; weer zelf koken; spelen met de kinderen en weer samen met mijn man op vakantie. Doen wat bij mij past; wat bij onze relatie past; wat bij ons als gezin past en wat bij onze omgeving past.

Spitsuurstellen

Wil jij meer inzicht en houvast in jouw spitsuursituatie? Lees dan het boek SPITSUURSTELLEN, het praktijkboek dat Frank Post en ik vanuit een zingevings- en systemisch perspectief samen schreven.

Een leidraad voor Spitsuurstellen, maar ook voor coaches en therapeuten.

Het geeft antwoord op de vragen:

* Hoe overleef je als stel het spitsuur van je leven?

* Hoe zorg je als spitsuurstel dat je relatie vitaal blijft?

* Hoe kan het enneagram jullie hierbij helpen?

* Hoe kan je als spitsuurstel grip houden op je leefwereld?

* Hoe ga je als spitsuurstel om met verwachtingen van je omgeving?

 Bestel direct het boek via www.bol.com en je hebt het morgen in huis!

 

Herken je iets van jezelf in dit verhaal en wil je je ervaring delen? Heel graag!

Nicolette Ravelli:"Papa is altijd weg, mama is altijd moe"

Spituurstellen.nl, Nicolette Ravelli en Frank Post zijn ervaren coaches en trainers. Samen begeleiden zij Spitsuurstellen die in de topdrukte van werken en opgroeiende kinderen dreigen vast te lopen, om grip te krijgen op hun leefwereld, fluitend naar het werk te gaan en een inspirerend gezinsleven te creëren.

Zie voor meer informatie: www.spitsuurstellen.nl of mail met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Joomla Templates - by Joomlage.com